Széchenyi 2020 pályázataink

SOMOSKŐÚJFALUI ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

projekttábla Somos iskola energetika

Somoskőújfalu Község Önkormányzata

SOMOSKŐÚJFALUI Iskola energetikai korszerűsítése

A somoskőújfalui dr. Krepuska Géza Általános Iskola az 1950-es években épült, hagyományos szerkezetű épületben működik a falu központjában. Az intézményben a pedagógiai munka töretlenül fejlődött a 2007 évi újra nyitását követően, míg az épület állapota messze elmaradt napjaink elvárásaitól. Somoskőújfalu Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy korszerűsítéssel csökkentse az iskolaépület energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

A somoskőújfalui dr. Krepuska Géza Általános Iskola az 1950-es években épült, bővítésére a következő évtizedben került sor. Az intézmény alapítványi fenntartású, benne 8 osztály működik több mint 130 tanulóval. Az iskola profilját a természettudományok, a hagyományok ápolása, a néptánc és művészeti ágak oktatása adja. Az önkormányzat tulajdonában lévő iskola 11 tanteremmel, 1 tornateremmel, 2 iskolaudvarral, 1 informatikai és könyvtár teremmel rendelkezik. A névadó, dr. Krepuska Géza (1861-1949), ismert fülész, egyetemi tanár, a modern magyar fülgyógyászat megalapítója.

Az energetikai korszerűsítés során az épület külső határoló felületei utólagos hőszigetelést kaptak, illetve kicserélték a homlokzati nyílászárókat. Az iskolában a régi gázkazánokat kondenzációsra cserélték, új lapradiátorokat szereltek fel termosztatikus szelepekkel ellátva, időjáráskövető szabályozással vezérelve. Az elektromos energiafelhasználás csökkentése végett napelemes rendszert telepítettek. A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését eredményezi, amely nemcsak a fenntartónak jelent megtakarítást, hanem környezeti szempontból is előnnyel jár az energiahordozó felhasználás lecsökkenése miatt.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 107.228.051 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00031 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2017.03.01-2018. 11.14.

Bővebb információ:

06-32-435-095

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.