Széchenyi 2020 pályázataink

SOMOSKŐÚJFALUI GESZTENYEKERT ÓVODA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

projekttábla Somos óvoda energetika

Somoskőújfalu Község Önkormányzata

SOMOSKŐÚJFALUI GESZTENYEKERT ÓVODA ÉPÜLETÉNEK energetikai korszerűsítése

A somoskőújfalui Gesztenyekert Óvoda épülete a Somosi út 99. szám alatt található, 1842-ben épült egyszintes épület. Az épület külső felújítása 2009-ben megtörtént, de ebben az állapotban sem felelt meg az energiahatékonysági elvárásoknak. Somoskőújfalu Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy korszerűsítéssel csökkentse az óvodaépület energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

A projekt keretében korszerűsített ingatlan óvodai nevelés funkciót ellátó épület, 100%-ban Somoskőújfalu Község Önkormányzatának tulajdonában áll. Alapító okirata szerint az intézmény 60 gyermek befogadására alkalmas, köztük különleges bánásmódot igénylő gyermekeket is nevelnek. Az 1842-ben épült ingatlan 2009-ben részben felújításra került, de energetikai besorolása alapján nem érte el a „DD-korszerűt megközelítő” kategóriát sem.

Az energetikai korszerűsítés során a külső fal további hőszigetelést kapott 10 cm-es vastagsággal, a padlásfödém szigetelését további 15 cm-es réteggel egészítették ki, a meglévő rossz hatásfokkal üzemelő gázkazánt pedig kondenzációs gázkazánra és elektromos kazánra cserélték. A megújuló energia használata napelemes rendszer kiépítésével valósult meg. A beruházás során megtörtént az épület akadálymentesítése is. A korszerűsítés jelentős energia-megtakarítást eredményez a fenntartó önkormányzat számára, és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 21.538.452 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00068 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2017.06.01-2019.04.30.

Bővebb információ:

06-32-435-095

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.