KORONAVÍRUS tájékoztató

Somosi Lakosok részére maszk!

Tisztelt Somosi Lakosok!

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet önkormányzatunk megrendelésére - az egész országban igen korlátozott mértékben rendelkezésre álló alapanyagok több helyről történt sikeres beszerzése után - megkezdte a védőmaszkok legyártását a somosi lakosok részére, melyből egy-egy darabot mindenki részére ingyenesen eljuttatunk a következő körülbelül két hétben.

Először a 65. életévüket betöltött lakosaink, valamint a háziorvosi, gyermekorvosi-védőnői és fogorvosi rendelő, valamint az óvoda és az idősek klubja dolgozói kapnak védőmaszkokat, majd ezt követően a 65 év alattiak. A védőmaszkok kihordása a holnapi napon kezdődik.

Minden somosi lakos egy darab többször használható, mosható maszkot kap ingyenesen. Több darabot egyelőre pénzért sem tudunk biztosítani. Miután mindenki megkapta a saját maszkját, előre láthatólag tudunk majd eladni is néhány darabot, amennyiben erre igény van. Ha lesz ilyen lehetőség, tájékoztatni fogjuk Önöket.

Kérem szíves türelmüket és együttműködésüket abban, hogy sem a hivatalban, sem soron kívül ne kérjék a maszk átadását, mivel azt munkatársaink személyre szólóan szállítják házhoz mindenkinek a jelzett sorrendben. Az átvételre név szerint, aláírással kerül sor.

A mai napon a Szövetkezet és az Önkormányzat ajándékaként az elkészült első 100 darab védőmaszkot átadtam a Szent Lázár Megyei Kórház Csecsemő - és Gyermekgyógyászati Osztály főorvosának, dr. Szabó Attila doktor úrnak. Úgy gondolom, hogy ajándékunk a legjobb helyre került.

Tisztelettel: dr. Tóth László polgármester

 


 

Ötletadó tevékenységek családokkal való munkához a Cseperedő Alapítvány munkatársaitól

Természetesen ezek csak ötletek, de segíthetnek talán egyénre, korra, helyzetre adaptálni tevékenységeket.

Mellékelünk még ugyaninnen (Cseperedő Alapítvány) egy szociális történetet az otthoni tanulásra és ugyaninnen néhány feladatlapot. Természetesen ezek is csak adaptálva használhatók, hiszen minden helyzet más, de talán segít.

Mellékelünk továbbá két lefordított anyagot, egy másik szociális történetet a fertőzésről, higiénés tennivalókról és a útmutatót szülők számára, hogyan nyugtassák meg gyerekeiket.

Ajánljuk még a Merj más lenni blogot, a szerző folyamatosan frissítve ad ötletek az otthonléthez.

http://merjmaslenni.blogspot.com/

Ötletek a családoknak adható segítséghez:

 1. A szülők által készített videófelvételek kielemzése egyéni szempontok alapján. Lehet videóanalízis is, ahol elemezzük a szülők interakcióit. (Utóbbi inkább ebben gyakorlott szakember számára.)
 2. Problémás viselkedés jegyzőkönyvezése, ehhez a szülők számára részletes információ, minta jegyzőkönyv készítése. 
 3. Otthoni struktúra kialakítása, gyakorlása.
 4. Játékblokkok előrejelzése: pl.: asztali játék, szabad játék anyával, önálló játék egyedül, pihenés, mesenézés, festés.  A vizuális segédeszközök készítéséhez mintákat mutatni, információkkal látni el őket, honnan meríthetnek ötleteket, vagy vásárolhatnak vizuális segédeszközöket pl.: lurkónaptár.
 5. Akár heti bontásban egyszerű feladatok a szülők számára, konkrét tevékenységekhez kötve.
 6. Jó források, hivatkozások a túl sok kütyüzés veszélyeiről és megfelelő informálás a helyes használatról, alternatívákról pl: Wii, my box, esetleg a verbalio ajánlása HA már mindenképpen telefon, hátha most elkezdik alkalmazni:-)
 7. Skype-os beszélgetés magasan funkcionáló gyerekekkel. Konkrét feladatok pl: élményfüzet alkalmazása, elvontabb kifejezések adekvátan használata, megtanítása a jelen helyzethez igazodva ill. a Koronavirus során hallható kifejezések értelmezése pl.: karantén, kényszer pihenő stb. Főleg, ami félelemet, szorongást válthat ki a gyerekből.
 8. Szülőkkel átbeszélni, hogy mi az aktuális nehézség, hiszen ez hétről-hétre változhat. 
 9. Hogy a szülők számára ne váljunk a nap 24 órában elérhetővé javaslom, hogy fejlesztési órákat, idő intervallumokat határozzunk meg velük.
 10. Ajánljunk otthonról könnyen hozzáférhető információkat, linkeket. (Ezeket érdemes talán egy közös felületen kozzétenni.) 
 11. Óvodapedagusokkal, asszisztensekkel virtuális konzultáció.
 12. Szobatisztaság, evés, önállóság, stb. – olyan kérdések, amikre máskor sokkal kevesebb az idő.
 13. Problémás viselkedés elemzése, erre sincs sokszor idő, a STAR-nál egyszerűbben, inkább EVK (előzmény, viselkedés, következmény), talán könnyebb.
 14. Össze is lehet kötni a szülőket, ha szeretnék, sok ötletet meg lehet osztani.

 

Ötlet 1

Ötlet 2

Ötlet 3

Ötlet 4

Otthon tanulok

Hogyan beszélgessünk gyermekünkkel a KORONA vírusról?!