Közérdekű

Élelmiszertámogatás igénylés

TÁJÉKOZTATÓ

 

Somoskőújfalu Község Önkormányzata nevében tájékoztatom a Somoskőújfalu településen lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen itt élő lakosságot, hogy 2020. évben lehetőség van élelmiszertámogatás igénylésére az alábbi feltételekkel:

A kérelem 2020. november 30. napjáig nyújtható be. E határidő elmulasztása jogvesztő.

Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendjéről szóló 1/2015. (II. 25.) önkormányzati rendeletének 16/A. § (1) bekezdése alapján:

Évente egy alkalommal élelmiszertámogatás állapítható meg

  1. annak a 65 év feletti kérelmezőnek,
  2. akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum
    400%-át (jelenleg: 114.000 Ft/hó/fő) nem haladja meg,
  1. ab) aki egyedül él, és az egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíjminimum
    450%-át (jelenleg: 128.250 Ft/hó) nem haladja meg.
  1. annak a kérelmezőnek, aki a családjában 3-6 éves korú gyermeket nevel, és
  1. ba) a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 400%-át (jelenleg: 114.000 Ft/hó/fő) nem haladja meg.
  1. gyermekét egyedül neveli és a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj 450%-át (jelenleg: 128.250 Ft/hó/fő) nem haladja meg.

A kérelem formanyomtatványon nyújtható be, melyhez mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőző havi nettó jövedelemről, a jövedelem típusának megfelelő iratot, vagy annak másolatát.

 

Somoskőújfalu, 2020. november 5.

Gregorné Kovács Hajnalka

jegyző

 

KÉRELEM

 

 


 

HASZNOS TÉLI TUDNIVALÓK

HASZNOS TÉLI TUDNIVALÓK

Hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen?

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Az ÉRV. Zrt. felhívja a figyelmet a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmének fontosságára, amely a belső hálózaton a Felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a Felhasználó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Fokozott elővigyázatossággal a károk és a bosszúságok elkerülhetőek.

Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő-akna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja. A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel (pl.: hungarocellel) lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt. Az ivóvízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő leolvasása, ellenőrzése előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

Nem csak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljük a törött üveget.

 

A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.

 

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Ha a falban lévő vezetékben keletkezett a hideg hatására jégdugó, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.

 

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

 

Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával célszerű alaposabban megvizsgálnunk az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos majd üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Az ÉRV. Zrt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását, és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket, emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk a hálózatot és a vízmérőt.

 

Probléma esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

KÖSZÖNJÜK FELHASZNÁLÓINK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT!

TISZTELETTEL: ÉRV. ZRT.

 


 

A Somosi Óvodáért Alapítvány civil pályázat nyertese

202010191329 0001 1